BLOG

Bir gıdaya organik gıda denilebilmesi için yetiştirilmesinde ve işlenmesinde, genetik mühendisliğinin, yapay ve benzeri gübrelerin, böcek ilaçlarının, yabani ot ve mantar öldürücü ilaçların, büyütme düzenleyicilerin, hormonların, antibiyotiklerin, koruyucuların, renklendiricilerin, katkı maddelerinin, kimyasal kaplama ve parlatıcı maddelerinin ve kimyasal ambalaj malzemelerinin kullanılmaması gerekir. Organik besinleri tercih etmek yiyeceklerdeki tarım ilacı kalıntılarını en aza indirgemenin bir yoludur. Son yıllarda gerek tarım ilaçlarının gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı, bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan  sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hayat boyu tarım ilacı kalıntısı bulunan besinlerden yemenin bize ne gibi bir toksik etkisi olabileceğini tam olarak bilmiyoruz.

Alerjik reaksiyonlarla ilişkisi olanlar da dahil olmak üzere potansiyel olarak zararlı olan katkı maddelerinin organik besin üretiminde kullanımı yasaktır. Normal besinlerin işlenmesinde yüzlerce katkı maddesinin kullanımına izin verilirken organik yiyecek ve içeceklerde çok sınırlı olarak izin verilir. Üreticiler ancak besinlerin bu katkı maddeleri olmadan üretilemeyeceğini veya muhafaza edilemeyeceğini kanıtlarsa kullanabilirler.

Organik çiftçilikte, standart çiftçilikte kullanılan antibiyotiklerin de kullanımı yasaktır. Eğer tedavi için antibiyotik kullanılırsa o hayvanın eti için ne zaman kesilebileceği veya ne zaman süt verebileceği ile ilgili katı zaman kısıtlamaları vardır bu yüzden organik tarım ürünleri daha güvenlidir.

Organik besinlerde daha az tarım ilacı ve antibiyotik bulunmaktadır. Topraktan tüketimine kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı bir üründür. Organik besinler ayrıca çevre dostu ve hayvanlar açısından en iyi standartlar sağlanarak üretilmektedir. Eğer tarım ilacı tüketiminizi azaltmak istiyorsanız organik besinleri tercih edebilirsiniz.

ORGANİK GIDALAR, DİYET ÜRÜN MÜDÜR?

Organik gıdalar, kesinlikle diyet ve diyetetik ile karışmamalıdır çünkü piyasada organik olup yüksek şeker, yağ ve kaloriye sahip ürünler mevcuttur. Bu nedenle tüketici olarak bütün yiyecek içeceklerde içeriği ve besin değerlerini gösteren etiketi iyice incelemek gerekir.

ORGANİK GIDA NASIL ANLAŞILIR?

Marketlerde raflarda bulunan ve üzerinde “%100 organik” yazan her ürün istenilen koşullarda üretilmiş anlamına gelmiyor bu nedenle organik ürün seçerken özellikle paketleri, etiketleri çok iyi bir şekilde okunmalıdır. Organik ürün sertifikası mutlaka sorgulanmalıdır. Tarım ve Köy işleri Bakanlığın organik tarım sertifikası bulunması önemlidir. Sertifikasyon numarası bulunmayan ürün ne yazık ki organik ürün değildir. Yönetmeliğe göre organik tarımsal ürün veya organik tarımsal madde üreten ve satanlar; ambalajlarında logo kullanmak zorundadırlar. Bu yüzden alışverişlerinizde mutlaka bakanlık onaylı logolara dikkat edilmelidir.