BLOG

Kilo vermenin SİHİRLİ yolu; hayatımızın her alanında olduğu gibi, dengeyi sağlayabilmektir. Başarılı bir diyet için öncelikle dengeli beslenmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Enerjinizi, modunuzu ve metabolizmanızı hızlandıran taktiklerle desteklenen bir diyet programı ile sağlıklı yaşam şekline geçişiniz kolaylaşacaktır.

Diyetinize Adapte Olmanın 5 Altın Kuralı

  1. Merakınızı Bir Kenara Bırakın ve Haftada Bir Kez Tartılın.

Gün içerisinde yaşanan ödem, bağırsakların çalışmaması gibi birçok nedene bağlı olarak hatalı ölçümler çıkabilir.

  1. Kendi Kendinizin Polisi Olun ve Beslenme Günlüğü Tutun.

Yediklerinizi ve içtiklerinizi kayıt ederek gün sonunda nerede eksiklikler ve fazlalıklar olduğunu görebilir ve programa uyumunuzu görebilirsiniz.

  1. Miskinlikten Kurtulun ve Hareketi Hayatınıza Sokun.

Araştırmalar fit bir vücut için diyet yanında mutlaka egzersiz yapmanın da önemli olduğunu kanıtlıyor. Haftada 3-4 kez yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, dans gibi kardiyo egzersizlere ilave olarak pilates ve yoga yapabilirsiniz.

  1. Suyunuzu Aromalandırın ve Metabolizmanızı Canlandırın.

Sevdiğiniz meyve, sebze ve otları ekleyerek leziz aynı zamanda detoks etkisi gösterecek sular hazırlayabilirsiniz. Kilo kaybını desteklemek için günde 2-2.5 litre su içmeye özen göstermelisiniz. Geceden bir sürahi su içine (1.5-2 litre) 1 adet dilimlenmiş salatalık, 1 adet dilimlenmiş yeşil elma, 1 adet kabuklarıyla birlikte limon veya portakal dilimi,  2 çubuk tarçın, 1 çay kaşığı karanfil, 4-5 yaprak taze nane ekleyerek buzdolabında bekletip gün içinde aromalı suyunuzu içebilirsiniz.

  1. Çene Kaslarınızı Çalıştırın ve Kilolardan Kurtulun.

Beynimize doyduğumuz komutunun 20 dakikada gittiğini biliyor musunuz? Bunun için yediklerimizi iyi çiğnemek ve yemek yediğimiz süreyi uzatmak çok önemli. En doğru yemek yeme şekli ise masada oturarak, küçük lokmalar halinde, yavaş çiğneyerek, lezzetine vararak yemektir.

Yaza Sağlıklı Kilolarla Merhaba Diyebilmek İçin Yapılacaklar Listesi

  1. Tüm problemlerinizi kilo verince düzelecekmiş gibi odaklamayın. Kalıcı beslenme alışkanlıklarını hedefleyin.
  2. Kendi bedeninde, kendini iyi, rahat ve fit hissetmek paha biçilemez bir duygu. Ertelediğiniz her gün zaman kaybı. Duygularınızı, iştahınız ve yeme alışkanlıklarınızı kontrol etmekte zorlanırsanız mutlaka uzmandan yardım alın.
  3. Günlük egzersiz hedefinize ulaşıp ulaşmadığınızı kontrol edebilmek için adımsayar alın. 10.000 adıma ulaşmaya çalışın.
  4. Kilonuzu korumak için ya hep yada hiç mantığından vazgeçin. Bunun yerine her şeyden az miktarlarda tüketerek, kendinizi disipline etmeye çalışın.
  5. Besin seçiminde denge yaratın. Çok karbonhidratlı beslendiğiniz öğünden sonra aynı gün tekrar karbonhidrat almamaya çalışın.
  6. Tuzu azaltın ve metabolizmayı ateşleyen baharatlara yer açın. Toz zencefil, zerdeçal, kırmızı pul biber, kekik, sumak ve kişnişi mutlaka yemeklerinize ve salatanıza ekleyin.
  7. Susamayı beklemeyin. İdrar renginiz koyu sarı ise yetersiz su alıyorsunuz demektir. Böbrek detoksu için, her gün en az 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirin.
  8. Alkol tüketimini mümkün olduğunca azaltın. Hem ödem yapar hem de ciddi kalori alımına neden olur. Eğer tüketilecekse alkol oranı düşük olan, diyette en az sapma yaratan cin tonik tercih edin.
  9. Tatlıya geçmeden önce 20 dakika bekleyin. Bu sürede beyin doyduğunuzun sinyalini alacaktır. Böylece gereksiz şeker ve yağ almamış olursunuz.
  10. Hem kilonuzu hem de bel çevrenizi kontrol etmek için; rafine edilmemiş tam tahıl ürünleri, kepekli pirinç, bulgur, tam buğday ekmeği, kinoa, karabuğday, kuru baklagiller gibi lifli besinler tercih edin.
  11. Doygunluk hissi sağlamak için; ayaküstü atıştırma, televizyon seyrederken, telefonda konuşurken, bir yerden bir yere giderken takside veya arabada yemek yememeye çalışın.
  12. Öğün atlamamaya özen gösterin. Böylece kan şekerin dengede kalır, metabolik hızınız artar, açlığınızı daha kolay kontrol altına alabilirsiniz.
  13. Porsiyon ölçülerinizi küçültmeyi deneyin. Ana yemek için küçük, salata için büyük tabak tercih edin.
  14. Omega 3 kaynağı olan balığı, haftada 2-3 gün mutlaka tüketmeye çalışın. Eğer tüketemiyorsanız hergün 1000 mg Omega 3 takviyesi alın.
  15. Çay ve kahvede şeker kullanıyorsanız bırakın. Günden 5 şeker eksik alarak yılda 5 kg zayıflarsınız.
  16. Sosyalleşirken kremalı ve şurup içeren kalori bombası kahvelerden uzak durun. Kahvenizde yağsız süt yada soya seçeneklerini tercih edin.
  17. Tatlandırıcı içeren gazlı içeceklerden uzak durun. Her ne kadar kalori açısından kar etmenize yardımcı olsalarda, şeker isteğinizi tetikleyici etki gösterebilmektedir.
  18. Etiket okumaya başlayın. Kendi kendinizi kontrol ederken ve doğru besini ararken, mutlaka etiketleri okuyun. Besinlerin kalori, yağ, karbonhidrat, şeker ve tuz değerlerini, son kullanma tarihlerini inceleyin.
  19. Günde 3-4 fincan yeşil çay için. Beyaz çay, mate çayı ve rooibos çayının da kilo vermede etkisi olduğu kanıtlanmıştır. Bitki çaylarınıza tarçın, karanfil veya limon ile aromalandırıp keyifle tüketmeniz mümkün.
  20. Doymuş yağ tüketimini azaltmak için hayvansal besinlerin az yağlı olanlarını seçin süt, yoğurt, peynir ve etlerin yağsız kısımlarını tercih edin.